kledingadvies - Wild van Natuur

Ga naar de inhoud

Kleding voor outdooractiviteiten is volop verkrijgbaar bij speciaalzaken en outdoorsupermarkten. Ook bijv. grote sportwinkels als Decathlon hebben een breed assortiment - hoewel niet altijd in de winkels: kijk maar eens op de website van Decathlon bij de jachtkleding en -accesoires. Ook bij fotospeciaalzaken is er soms een (klein) assortiment beschikbaar.


Het beste kun je een paar regels voor jezelf hanteren. Bij natuurbezoek is het altijd aan te raden lange mouwen en broekspijpen te dragen: dit verkleind enerzijds het gevaar van tekenbeten (mouwen en broekspijpen bij de openingen inspuiten met DEET) en anderzijds beschadigingen van de huid bij bijv. knielen voor een laag standpunt.

Zorg altijd dat je gekleed bent op de koudste periode van de dag maar dat je kunt varieren als het warmer wordt. Losse kleding om je heen binden belemmert je in het bewegen: neem liever een klein rugzakje mee of zorg dat je kleding in je fototas kan. En zoals altijd geldt: wat je meeneemt moet je sjouwen... dus bekijk de weersverwachting vooraf en bedenk goed hoe je slim kunt varieren in de loop van het warmer of kouder worden van de buitentemperatuur.

Uitgangspunt:

je kleding moet je beschermen en comfortabel zijn. Als je te koud of te warm wordt lijden je foto's daaronder. Net als wanneer je niet gemakkelijk kunt bewegen in (te dikke of slecht passende) kleding.


Kleren in verschillende lagen:

Katoen draagt comfortabel maar neemt transpiratie op. Als het wat kouder is (vroeg in de ochtend, laat in de avondschemering) koel je hierdoor snel af. Dat is niet comfortabel. Je kunt dat voorkomen door een synthetische ademende onderlaag te dragen met daarover heen een katoenen laag. Je lichaamstranspiratie gaat dan door de synthetische laag heen en wordt opgenomen in het katoen, dat echter geen huidcontact heeft.  Als je over de katoenen laag nog een jack draagt dat ook weer ademt kan het vocht (door lichaamswarmte) weer naar buiten. Als je jack ademend maar wind- en waterdicht is zal dat de ideale combi zijn. Voor zomerse dagen is het echter te warm en kun je beter een niet-waterdicht en enigszins winddoorlatend jack dragen. Voor een onverwachte regenbui stop je dan een dun regenjack in je rugzak.


Regenpak:

Misschien wel een goede vriend voor iedere fotograaf: je kunt er zonder problemen mee op de grond gaan liggen, zelfs als die nat is of vuil. Zorg wel dat je een plastic zak hebt waar je je natte pak in kan stoppen als je die weer in je rugzak stopt. Een regenpak onderin je rugzak is ook comfortabel: lenzen stoten dan niet op je lage rugdelen.

Camouflagekleding:

donkere kleding werkt vaak voor dieren net zo goed als camouflagekleding: ze zien je toch wel ;-)
Camouflage heeft wel voor- en nadelen: groot voordeel is dat je er niet zo snel vlekken op ziet. Nadeel is dat (in de natuur) wandelaars soms denken dat jij een expert bent die zo naar het wild toe loopt... en het risico bestaat dan dat ze je gaan volgen.
Camouflagekleding werkt goed bij stationaire observatie: als je stil op een plekje gaat zitten wachten.
Er bestaan zeer dunne camouflagepakken die je gemakkelijk over andere kleding aan kunt trekken. Het is bovendien gemakkelijker mee te nemen dan een schuiltent (maar een tentje werkt weer beter bij bijv. vogelobservatie).


Soorten camouflage:

  • woodland: geschikt voor europese bossen in lente /zomer / najaar - ziet er wel wat 'militair' uit

  • island: moderner en geschikt voor europese bossen in lente /zomer / najaar en sneeuwloze winter
  • steppe: vergelijkbaar met woodland maar kleinere vlekken waardoor wat minder gedateerde uitstraling - ook verkrijgbaar in grijs/zwart (bruikbaar) en blauwe tinten (navy uitstraling maar niet echt handig in onze natuur)
  • realtree: camouflage met opdruk van takken, bladeren en boomstammetjes. Erg populair in Amerika maar wordt ook wel geassocieerd met 'bush-people'. In moerasprint erg buikbaar in onze natte natuurgebieden zoals de Gelderse Poort
  • camofluo: camouflage met opdruk van takken, bladeren en boomstammetjes in fluoriserend oranje. Uitsluitend geschikt voor jagers: de meeste dieren zien geen kleuren en de camouflageprint werkt dan goed, terwijl collegajagers je heel goed zien (ter voorkoming van schietincidenten). Voor fotografen onbruikbaar tenzij je je begeeft in gebieden waar actief gejaagd wordt (dit komt bij WILDvanNATUUR excursies niet voor).
  • realtree snow: camouflage met opdruk van takken, bladeren en boomstammetjes gecombineerd met witte vlakken: specifiek voor europese bossen en steppen met sneeuwval. Erg effectief in sneeuwomstandigheden maar daarbuiten bepaald niet.
^ woodland
^ island
^ steppe
^ realtree
^ realtree fluo
^ realtree snow
Silent hunting:
let er bij aankoop op dat kleding bij voorkeur niet moet ritselen of schurende geluiden maakt. Jachtkleding is vaak gemaakt van 'silent hunting' materialen die dat niet doen. Sommige kleding wordt (om waterafstotend te zijn of vuilwerend) voorzien van een waxlaag. Deze sluit echter snel (vooral door wassen) en moet regelmatig weer worden aangebracht om effectief te blijven (waxed clothing).

Waterdichte kleding:

het lijkt ideaal: kleding waarin je niet nat wordt - ook niet bij een flinke stortbui. Maar meestal is 'echt waterdicht' ook niet-ademend en daardoor al snel te warm voor de actieve fotograaf. Ga je echter passieve observaties doen buiten een schuilhut dan is het de overweging waard.

Je broek droog houden bij natte begroeiing:
bij (eerdere) regen, mist of sneeuw wordt je broek nat als je door de begroeiing loopt. En dat wordt al snel oncomfortabel en daarom probeer je dat te voorkomen.
Oplossing 1: niet door de begroeiing lopen... maar dat beperkt je creatieve mogelijkheden misschien wel.
Oplossing 2: laarzen dragen... maar niet iedereen vind dat comfortabel. Alleen laarzen met een goede isolerende functie en antislip zool zijn bruikbaar voor natuurfotografie. Als het warmer wordt zijn ze echter niet meer prettig en groot om mee te nemen in een rugzak.
Oplossing 3: gamaschen of gaitors (regenhoezen zie je om je onderbenen draagt en die vasthaken aan je schoenen). Misschien wel het beste compromis. Over de modegevoeligheid van dit soort accesoires wordt verschillend gedacht ;-)

Handschoenen:

als het kouder wordt zijn handschoenen onmisbaar... maar ook lastig: ze belemmeren de bediening van je apparatuur. Vanuit mijn ervaring draag ik:
- bij fris weer: dunne vingerhandschoenen (groen of zwart) - evt. voorzien van een speciale vingertop stof waardoor touchscreens bediend kunnen worden
- bij kouder weer: wanten (houden de individuele vingers veel warmer) met opening voor de vingers (zodat je de apparatuur kunt blijven bedienen)
- bij erg koud weer: de combinatie van beide hierboven genoemde: dus wanten met daaronder zeer dunne handschoenen met touchfunctie. Je wanten moeten dan echter groot genoeg zijn om niet te gaan knellen (knellen veroorzaakt slechtere bloeddoorvoer waardoor je handen weer koud worden).
Realiseer je dat dieren zoals herten, vossen en marterachtigen de handen van een mens heel snel herkennen (vooral door de beweging). Sommige fotografen dragen daarom zelfs bij warm weer dunne handschoenen.
Hoofdbedekking:
je hoofd is lastig te camoufleren en dat is meestal niet nodig. Een volkomen kaal hoofd of erg licht haar is echter opvallender dan je misschien denkt: een rekbare muts (donker of groen) is meestal de beste bedekking. Een baseball-cap is prettig bij zonlicht maar stoot vaak onbedoeld tegen de camera aan. Een muts met omslag kan (bij zeer koud weer) verder over de oren getrokken worden. Niet altijd erg charmant, maar wel effectief.

Advies:
wil je wel camouflage dragen maar er niet als een soldaat of 'wannabe boswachter' uitzien? Draag dan island camouflage (groene variant) - liefst kleding die is afgewisseld met effen vlakken. Je kunt ook kiezen voor effen groen (maar boswachter dragen dat doorgaans ook) of effen donkergrijs maar effen kleding is minder effectief als het gaat om passieve observatie.
Realiseer je echter ook dat het dragen van camouflage bij sommige gebiedbeheerders, boswachters en natuurBOA's een alarmbelletje laat afgaan: zij hebben vaak negatieve ervaring met gecamoufleerde fotografen die wildrustgebieden ingaan en het wild verstoren.
Terug naar de inhoud