WILDvanDENEMARKEN gegevens - Wild van Natuur

Ga naar de inhoud

Unieke foto-excursie WILD van DENEMARKEN

Geachte deelnemer,

jij neemt deel aan de tweedaagse foto-excursie 'Wild van Denemarken'.
Op deze pagina vind je alle voorbereidende informatie.

Bezoeklocatie: de parken Jaegersborg Dyrehave en Jaegersborg Hegn
Google maps link>


Reis erheen: vanaf Utrecht is de reis ongeveer 770 km (met veerboot van Puttgarden naar Rødbyhavn zie https://www.scandlines.com/) of 915 km (incl. tolweg).

Dagprogramma:

 • Aankomstdag (doorgaans donderdag of zaterdag):
 • 10.00 uur kennismaking op de verzamelplaats: ingang Bellevue op de hoek van Bellevue Vej en Pieter Lieps Vej in Klampenborg (adres: Bellevuevej 17 2930 Klamenborg). Je kunt parkeren op een betaalde parkeerplaats (met credit card) of op de gratis parkeerplaats van het theater (Bellevue Teatret - ingang op Bellevuevej 5). Parkeren langs de Bellevue Vej (vertaald: Bellevueweg) zelf raden we niet aan vanwege inbraakgevaar (stil weggetje).  
  Google Maps link>
Loop vanaf de parkeerplaats naar de ingang van het park. Deze ligt aan de overkant van de spoorweg: je steekst de spoorweg over door het viaduct te gebruiken. We wachten elkaar op bij het rode toegangshek.

Dagprogramma (vervolg):

 • voorstelronde deelnemers en gids (koffie of thee wordt verzorgd door WILD van NATUUR)   
  +/- 13.00 uur eenvoudige picknick in het veld (verzorgd door WILDvanNATUUR)
  aansluitend bezoek diverse bronstlocaties (tot zonsondergang) met ook aandacht voor landschap- en macrofotografie
  +/- 19.30 vertek naar je persoonlijke verblijfslocatie (evt. gezamelijke maaltijd op eigen kosten - in overleg en niet verplicht).


 • Tweede dag (doorgaans vrijdag of zondag):

 • 15 minuten vóór zonsopgang bij dezelfde ingang - bij aankomst korte uitleg dagprogramma. Indien we een andere ingang gebruiken wordt dat op de eerste dag duidelijk gecommuniceerd.
  rond 10.00 uur: koffie of thee wordt verzorgd door WILD van NATUUR)   
  +/- 13.00 uur eenvoudige picknick in het veld (verzorgd door WILDvanNATUUR)
  aansluitend bezoek diverse bronstlocaties (tot zonsondergang) met ook aandacht voor landschap- en macrofotografie
  Einde 19.30 uur waarna vertrek (evt. gezamelijke maaltijd op eigen kosten- in overleg en niet verplicht).


Verplaatsen in het park: je komt met eigen vervoer naar de genoemde ingang. Vanaf de betreffende ingang vertrekken we per fiets naar de diverse locaties in het park. Je kunt ervoor kiezen om je eigen fiets mee te nemen. Je kunt ook eenvoudig een fiets huren bij https://www.donkey.bike/. Vul op de website dan als plaats Copenhagen in (met een C). Voor deze manier van huren is een smartphone noodzakelijk. Installeer thuis de app vast. De fietsen staan op ongeveer twee minuten loopafstand van de betreffende ingang.Weersomstandigheden: in geval van regen gaat de excursie gewoon door (extreem weer uitgesloten). Naar gelang van de weersomstandigheden kan het programma worden aangepast.

Eten en drinken: WILD van NATUUR verzorgd de koffie en thee bij ontvangst (eerste dag) en koffietijd s' ochtends (rond 10.00 uur) op de tweede dag en de picknick op beide dagen. Een avondmaaltijd is niet voorzien. Je kunt (evt. met andere leden van de groep) gezamelijk gaan eten na afloop. In het park zijn twee restaurants met een eenvoudige Deense kaart. Op deze manier gebruiken we de tijd waarin de herten het meest actief zijn (einde van de middag en de avond) het beste. Neem zelf drinken en versnaperingen mee om de dag door te komen.

Lokale valuta: in Denemarken betaal je met de Deense Kroon. Nederlandse pin-passen werken in Denemearken maar voor bijv. boekingen is een credit card soms noodzakelijk.

Kleding:

omdat deze excursie vroeg begint of later eindigt kan het verschil in temperatuur (tussen aanvang en einde) redelijk groot zijn. Het is dan handig om kleding 'in laagjes' te dragen zodat je gemakkelijk kunt variëren. Draag bij voorkeur als buitenste laag een wind- en waterdicht jack dat kan ‘ademen’. Draag neutraal gekleurde (liefst donkere) kleding vanwege het evt. te fotograferen wild. Camouflagekleding is niet nodig.
Onze kledingtips vind je hier>

Tip:

een verrekijker is erg handig om het wild goed te kunnen zien.

Afhankelijk van seizoen en tijdstip van de excursie kun je nog overwegen mee te nemen:

 • handschoenen
 • een warme muts
 • iets te eten en te drinken (evt. iets warms)

Schoenen:

Outdoor- of (hoge) wandelschoenen zijn ideaal voor deze activiteit.

Dieren:

de kans op het zien van damherten, sikaherten en edelherten is 100%. Er zijn veel dieren in het gebied.


Weersomstandigheden:

in geval van regen gaat de wandeling gewoon door (extreem weer uitgesloten). Naar gelang van de weersomstandigheden kan het programma worden aangepast. Neem bij regen een paraplu of regenkleding mee


Eten en drinken:

omdat we de tijd vooral willen besteden aan fotograferen gaan we niet uitgebreid uit eten tijdens fotomomenten. De picknick tijdens de beide dagen wordt verzorgd door WILDvanNATUUR. Tijdens de excursie zoeken we een plekje om deze te nuttigen. Zorg zelf voor voldoende versnaperingen en drinken tussendoor. In het gebied is beperkt horeca (met toiletten) aanwezig.
Warme maaltijden zijn niet inbegrepen en komen voor rekening van de inschrijver.

Verblijfslocatie tips:

Let er op dat het park 19 verschillende ingangen heeft. Als een accomodatie aangeeft dat zij vlak bij Jaegersborg liggen is dat noodzakelijkerwijs niet ook heel dicht bij de ingang die wij gebruiken.
Let er bij het boeken van een camping op dat deze vaak een slagboom of hek heeft dat niet vroeg open gaat. Plaats voor de zekerheid je auto buiten het terrein (de tweede dag beginnen we vóór zonsopgang).


Campings:

als je wilt kamperen met tent of camper is dit een bijzondere locatie: Camping Charlottenlund fort (http://campingcopenhagen.dk/en/)
Je kampeert dan in een oud fort (gebouwd rond 1900) met gebruik van keuken, douche en toilet. Je kunt de camping thuis al boeken (creditcard noodzakelijk) maar ook ter plekke bij de receptie (die niet op de camping is, maar aan de overkant van de publiek parkeerplaats). Als de receptie gesloten is kun je electronisch boeken bij een buitenloket (creditcard noodzakelijk). De camping ligt +/- 5 km van het park verwijderd. Op deze camping kunnen ook campers terecht.
Er is ook een camping in park Jaegerborg Hegn (https://www.dcu.dk/campingplads/dcu-camping-naerum)


Hotels:
Er zijn veel hotels in Kopenhagen, van eenvoudige hostels tot luxe hotels. Kies een hotel of hostel in de buurt van het park om lange reistijden te vermijden.
Eén van de beschikbare hotels is
Hotel Schæffergården:
Adres: Jægersborg Álle 166, 2820 Gentofte, Denemarken
Link voor bookings.com

Dit hotel ligt op 12 km van het centrum van Kopenhagen (aan de zuidzijde van het park) en is gevestigd in een jachthuis uit 1755. Het biedt gratis WiFi, gratis privéparkeergelegenheid en een groot park met een meer.

Vanuit veel van de kamers van het Schæffergården kijk je uit op het park. Elke kamer heeft een bureau, koffie- en theefaciliteiten en een flatscreen-tv. Sommige kamers hebben ook een balkon.
In het eigen restaurant Wohlert kun je genieten van traditionele Deense en Scandinavische gerechten. In de zomer kun je bij het Schæffergården ook buiten op het terras eten.
Het hotel verhuurt tevens fietsen (die dus noodzakelijk zijn voor de excursie). Het park Jægersborg Dyrehave bereik je in minder dan 10 minuten lopen.
De afstand naar het treinstation van Jægersborg bedraagt 800 meter (let op: dit is een andere ingang dan degene waar de groep elkaar opwacht).   

Bed and Breakfast:
Er zijn zeer veel bed and breakfast aanbiederes in de regio. Een mooi voorbeeld is Kirsten Piils B&B (zie de nederlandstalige website>). Zij bevinden zich erg dicht bij de ontmoetingsplaats. Hun gebouw ligt direct aan de zuidelijke ingang en vanaf die plaats fiets je in 7 minuten naar de ontmoetingsplaats.

We verwachten je de eerste dag om 10.00 uiterlijk. Om 9.45 is de begeleider aanwezig. Mocht je niet op tijd aanwezig zijn meld dat dan tijdig.  


Begeleiding: Rob Dijkstra, fotograaf / trainer / filmer
Mobiele tel: +31(0)640499938Bereikbaar vanaf een half uur vóór aanvang van het dagprogramma tot een half uur na afsluiting van het dagprogramma. Op hetzelfde nummer bereikbaar via SMS.

Aanbevolen apparatuur:
 • OPTIE 1:
spiegelreflex of systeemcamera met:
- groothoeklens
- standaardlens
- kleine telelens (bijv. 70-200 mm)
- grotere telelens (400 mm of meer)
- evt. macrolens
- evt. statief

 • OPTIE 2:
- bridgecamera met 20x zoom of meer
- evt. statief

 • EXTRA'S:
- neem evt. filters en andere accesoires die je gebruikt mee
- evt. draadontspanner

OPMERKING:
we verplaatsen ons per fiets. Zorg dat je je foto-apparatuur comfortabel kunt meenemen. Als je een rugzak gebruikt zorg dan dat je statief daar ook aan kan hangen. De fietspaden zijn goed en doorgaans verhard. Sommige fietspaden zijn half-harde zandpaden of grasbanen.
Ter overweging:
Statief of eenbeenstatief: een camera bij wild- en vogelfotografie op langere afstand - met een telelens - is lastig stil te houden en een statief helpt daarbij. Indien uitgerust met een swinghead (of gimbal) is het eenvoudig dieren te volgen in de beweging
Keuze driebeenstatief of eenbeenstatief: een driebeenstatief is stabieler dan een eenbeenstatief maar ook veel zwaarder om mee te nemen. Welk model je kiest is afhankelijk van je voorkeur.
Excursieleider Rob Dijkstra stelt zichzelf voor
Introfilm WILDvanDENEMARKEN - gemaakt door WILDvanNATUUR
Denemarken: rust in de natuur - gemaakt door WILDvanNATUUR
Denemarken: bronsttaferelen - gemaakt door WILDvanNATUUR
Denemarken: magisch licht - gemaakt door WILDvanNATUUR
Zeven jonge hertjes - gefilmd oor WILDvanNATUUR in Denemarken
Kingdom of the Forest
natuurfilm over het gemengde europese bos.
locatie: n.v.t.
deze mooie engelstalige film toont het koninkrijk van het bos. Veel van de beelden zijn van toepassing op de locatie die we tijdens deze excursie bezoeken. Geen Nederlandse ondertitels.
Terug naar de homepagina>
Terug naar de inhoud