Belgie dichtbij stromend water HDR reader HDR - Wild van Natuur

Ga naar de inhoud

België dichtbij: foto-excursie stromend water en HDR

Geachte deelnemer,
bedankt dat je deelnam aan onze workshop 'stromend water en HDR'.
Hier vind je alle informatie betreffende het fotograferen en het nabewerken van je HDR foto's.
HDR fotograferen en nabewerken
Om geschikte foto's te krijgen voor HDR (high dynamic range) is er een eenvoudige truc.
  • fotografeer in AEB of automatic exposure bracketing (meestal in het menu bij de camerafuncties of op een draaiknop op de boven- of achterzijde van de camera)
  • stel het aantal foto's in de camera zo hoog mogelijk (minimaal 3 maar liever meer - 5, 7 of 9)
  • Als je kunt kiezen voor max. 3 foto's, stel dan het verschil tusse de foto's 1,5 to 2 stops in (-1,5 / 0 / +1,5). Kun je 5 of meer foto's instellen kies dan 1 stop verschil (bijv. -2 / -1 / 0 / +1 / +2)
  • je kunt hierbij zowel in de A-stand (bij sommige cameramerken heet deze stand Av) of M-stand werken. In de M stand moet je op basis van je lichtmeter ook nog de juiste sluitertijd kiezen.

We raden je aan in EasyHDR geen RAW foto's te gebruiken. Onze ervaring is dat het beter werkt met jpg foto's. Als je in RAW hebt gefotografeerd, kun je de foto's beter eerst even in Photoshop of Lightroom (of een ander programma) tot hoge kwaliteit JPG foto's maken.

Volg nu de foto-instructie hieronder. We hebben je deze instructie ook tijdens de workshop laten zien.

Bij de volgende voorbeelden worden de geschikte partijen met een rode cirkel aangeduid.
Spookranden zijn delen die twee of meerdere keren worden afgebeeld omdat ze tijdens het fotograferen van de reeks bewogen zijn, zoals bijv. bladeren in de wind of stromend water. EasyHDR kan ze automatisch verwijderen, maar voor optimaal resultaat kun je dat ook handmatig doen.
De volledige handleiding van Easy HDR is hier te downloaden: link>
versie 3.13 (engelstalig) is ook beschikbaar op onze website: link>
Easy HDR kun je hier> gratis downloaden. Er is zowel een tryout versie (met watermerk) als een gratis versie (vereenvoudigde variant). De mooiere koopversie kun je hier> aanschaffen. De prijs van €35 vinden wij het zeker waard.
In de film hierna kun je zien hoe EasyHDR werkt.
Als je aan deze workshop hebt deelgenomen en je hebt nog vragen over HDR foytografie of het gebruik van EasyHDR stuur ons dan even een bericht via het formulier hieronder.
Terug naar de homepagina>
Terug naar de inhoud