Blog Beversafari in België - Wild van Natuur

- W I L D v a n N A T U U R -
excursies | natuurbeleving
WILDvanNATUUR
Ga naar de inhoud

BLOG | BEVERSAFARI IN BELGIË

Geschreven 7 april 2021
Rob Dijkstra | WILDvanNATUUR.com

Mijn filmpjes (op Facebook>, Youtube of vimeo) van bevers in de Belgische Ardennen kunnen doorgaans rekenen op veel positieve reacties. En dat is niet voor niets. In Nederland kun je ook geweldig mooi bevers spotten (kijk bijv hier: link>) maar in België is er een extra factor. Door het reliëf in het landschap maken bevers daar veel dammen, iets dat in Nederland weinig of niet voorkomt. En juist die dammen zorgen voor een grote impact op het landschap. Als je in een dergelijk - door bevers totaal veranderd - landschap loopt kun je je alleen maar verwonderen over de bouwdrift van deze mooie dieren en over de geweldige resultaten voor de natuur. Prachtige drassige valleien, met volop leven: ijsvogels, waterspreeuwen, gele kwikstaarten en in de bevermeertjes volop libellen en juffers, rustige plekjes voor jonge visjes... de natuur vaart er wél bij als de bever weer terugkeert. Ik organiseer al langer beverexcursies in de Ardennen, die erg populair zijn. Maar ik krijg ook vaak de vraag over een langere excursie, juist omdat de momenten dat je de bever zelf kunt zien echt beperkt is tot de (ochtend- of avond)schemering.
Ik heb die wens besproken met twee van onze partners: Ard'envie> en LandschapVZW>. Samen hebben we een heel leuk concept bedacht: de fotosafari 'in het land van de bever'. In drie dagen met vier beverspotmomenten, bezoek aan geweldig mooie bevervalleien, een leuke foto-instructie waarin je leert stromend water vast te leggen en een uitstap met landschapsfotografie in de ruige kloof van de Ourthe. Daarnaast kun je los gaan op sterrenspoor- of melkwegfotografie (rondom het bed&breakfast is het 's nachts erg donker en kun je de melkweg met het blote oog zien)* en macrofotografie.

Tijdens alle activiteiten is er volop tijd voor fotograferen en dat maakt deze excursie echt heel anders dan de 'Wild van de Ardennen-weekenden' die ik voor landschapVZW gids. Dát zijn meer wandelweekenden met hier en daar wat korte fotomomentjes. Wil je dus een keer echt uitgebreid en heel trefzeker bevers fotograferen dan is dit je mogelijkheid. Tel daarbij op dat je twee heerlijke overnachtingen in het mooie bed&breakfast meemaakt, dat alle maaltijden inbegrepen zijn alsmede de gezelligheid van een groep gelijkgestemde fotografen. Alle activiteiten gids ik en waar nodig zal ik je ook helpen met instellingen en het vinden van mooie composities. Vooralsnog is er slechts twee data in 2021 beschikbaar én er is sprake van een beperkte groepsgrootte dus reageer snel als je meewilt. Deze excursie wordt corona-proof georganiseerd.

Inschrijven kan uitsluitend via deze pagina: link>
Opmerking: de laatste foto-excursie van 2021 is al geweest. In 2022 worden deze excursies zeker herhaald. Wil je op de hoogte gehouden worden stuur me dan even een email> (info@wildvannatuur.com) of whatssapp berichtje>.
In één van de bevervalleien die we tijdens deze excursie bezoeken maakte ik in 2020 dit filmpje. Er woont een bevergezinnetje dat destijds drie jongen groot bracht. Dankzij mijn ervaring met bevers spotten kom je op korte afstand en kun je ze prachtig fotograferen of filmen.
Ook de locatie waar dit filmpje is gemaakt wordt bezocht: link>

* alleen van toepassing als er een heldere nacht beschikbaar is.
Hieronder zie je een aantal foto's die ik heb gemaakt tijdens één van de excursies in 2021.
Terug naar de inhoud